Twee mannen uit Hengelo aangehouden voor illegale vuurwerkhandel

0
508
De loods in Kleve die vol illegaal vuurwerk stond. Foto: Politie

HENGELO – De recherche in Oost-Nederland heeft na een langer lopend onderzoek 5.000 kilo illegaal zwaar vuurwerk onderschept. Agenten hielden twee Hengeloërs van 48 en 51 jaar en een Duitser op heterdaad aan.

De recherche kreeg informatie dat een 48-jarige Hengeloër op zeer grote schaal in vuurwerk zou handelen en dit op zou slaan in oude NAVO-bunkers in Duitsland. Een speciaal rechercheteam op het gebied van ondermijning en het Team Milieu onderzochten de zaak.

Internationale samenwerking

Als snel bleek dat er inderdaad sprake was van grensoverschrijdende criminaliteit. Daarom werd de samenwerking gezocht met de Duitse politie en het Internationale Rechtshulpcentrum. Op maandag 25 september pakte de recherche door.

Oud munitiecomplex

Die maandag werd de verdachte gevolgd naar Duitsland. De tocht eindigde bij een groot oud munitiecomplex in de buurt van Kevelaer. Bij één van de bunkers kwam nog een verdachte in beeld. Ook reed een bus met Duits kenteken de bunker in. Deze bus vertrok korte tijd later.

De Duitse politie onderschepte de bus bij een loods in Kleve. De bus bleek te zijn volgeladen met zeer zwaar vuurwerk en in de loods stonden meerdere pallets met zwaar vuurwerk. De bestuurder van de bus was een Duitser.

De Duitse huurbus. Foto: Politie

Aangehouden bij grens

De 51-jarige Hengeloër werd aangehouden toen hij de grens naar Nederland overging. Zijn bestelauto was volgeladen met 500 kilo illegaal zwaar vuurwerk. In totaal werd ongeveer 5.000 kilo illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen. De 48-jarige Hengeloër werd later in Nederland aangehouden.

Sponsor