Start nieuwe groep Cool2BFit in Hengelo

0
395
Afvallen en fit worden op een 'coole' manier. Cool2BFit is een programma dat op een gezonde manier en met een positieve benadering de leefstijl wil veranderen voor kinderen met overgewicht.

HENGELO – Een nieuwe groep kinderen start op maandag 19 maart met het programma Cool2BFit. Dit is een sportief programma dat zich richt op leefstijlverandering voor kinderen met overgewicht in de leeftijd van 7 tot 13 jaar.

De kinderen kunnen samen met hun ouders, onder deskundige begeleiding, verandering brengen in hun leefpatroon. Gedurende een half jaar wordt een intensief programma gevolgd onder begeleiding van een diëtist, kinderpsycholoog, kinderfysiotherapeut en sportinstructeur. De kosten hiervoor worden grotendeels vergoed door de gemeente Hengelo en de eigen zorgverzekering.

Overgewicht

Veel eten en weinig bewegen is vaak de oorzaak van overgewicht bij kinderen. Eén op de acht kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar is te zwaar of dreigt dit te worden. Meisjes iets meer dan jongens. Kinderen die te zwaar zijn kunnen te maken krijgen met allerlei lichamelijke klachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, ouderdomssuikerziekte of gewrichtsklachten. Maar er zijn ook psychische gevolgen, die vaak worden onderschat: te zware kinderen worden vaker gepest dan ’dunne’ leeftijdsgenootjes bijvoorbeeld.

Voor kind en ouder

Tijdens het programma sporten de kinderen intensief, zowel in de gymzaal als in het Twentebad. Het is niet alleen maar werken, er wordt een leuk en afwisselend programma aangeboden met sporten zoals fitness, aerobics, steps en sport en spel. Ook zijn er ouder- en kindbijeenkomsten waar groepsvoorlichting en adviezen worden gegeven. Daarna komen de kinderen, zes maanden lang, wekelijks bijeen op een sportschool of sportvereniging om gezamenlijk te sporten onder deskundige leiding. Opnieuw wordt een zeer gevarieerd programma aangeboden waar plezier in bewegen voorop staat. Na de intensieve periode van een half jaar worden de kinderen nog een jaar lang begeleid om de veranderde leefstijl op langere termijn te leren volhouden.

Ervaringen vanuit eerdere groepen

In de afgelopen jaren hebben twee groepen van het programma Cool2BFit in Hengelo gedraaid. Het merendeel van de kinderen heeft daarbij positieve resultaten behaald zoals verlaging van de BMI, verbetering van motorische vaardigheden, fysieke verschijning en conditie. Ook is de eigenwaarde vergroot en waren zowel ouders als kinderen enthousiast over het programma.

Nieuwe groep

In de nieuwe groep van maximaal 10 kinderen is nog beperkte ruimte voor kinderen (en hun ouders) om deel te nemen. Voor meer informatie over Cool2BFit kijk op de website: www.cool2bfit.nl of neem contact op met Sandra Wezenberg, Fysiotherapie Kompas, tel. 074-250 41 34.

Sponsor