Spoedeisende hulp ZGT Hengelo gaat dicht

0
333
Voor eerste hulp kunnen Hengeloërs straks niet meer terecht in het ziekenhuis in hun eigen woonplaats.

HENGELO – De spoedeisende hulp van het Hengelose ziekenhuis sluit per 1 april. Alle patiënten met spoed worden vanaf die datum opgevangen in Almelo.

Dat is het belangrijkste besluit dat vandaag is gepresenteerd om ‘het zorgaanbod over de locaties Almelo en Hengelo aan te scherpen’. In het voorjaar van 2018 volgen nog meer maatregelen uit het herstelplan van de raad van bestuur.

ZGT wil op beide locaties een eigen, onderscheidend zorgpakket bieden. ”ZGT wil een zo breed mogelijk zorgaanbod voor patiënten in de regio blijven garanderen. Dat kan alleen als ZGT één sterk ziekenhuis is dat haar locaties in Hengelo en Almelo optimaal benut”, aldus Ton Ruikes, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Veranderingen

ZGT is met de Huisartsenpost in gesprek over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst over de invulling van de acute zorg voor Hengelo en omgeving. Daarin worden afspraken gemaakt over de ondersteuning van ZGT aan de Huisartsenpost.

Per 1 juli 2018 worden de klinische cardiologie, de CCU (Cardio Care Unit) en de EHH (Eerste Hart Hulp) van Hengelo verplaatst naar Almelo. De fasttrack poli cardiologie blijft in Hengelo, ook voor patiënten uit Almelo.

In 2018 worden de dagbehandelingen oogheelkunde, KNO en kaakchirurgie grotendeels naar de locatie Hengelo verplaatst.

Verhuizingen

Het leeuwendeel van de acute zorg, de intensieve zorg en risicovolle zorg wordt ook nu al in Almelo uitgevoerd. In de achterliggende periode hebben al verschillende verhuizingen van Hengelo naar Almelo plaatsgevonden, zoals de intensive care, de klinische afdeling interne geneeskunde, verloskunde en deels de kinderafdeling. De poliklinieken cardiologie, longziekten en de afdeling nucleaire geneeskunde zijn verplaatst naar Hengelo. Ook is in Hengelo een aantal gespecialiseerde klinieken gevestigd zoals de Borstkliniek Oost- Nederland, het Obesitascentrum en Nocepta (het pijncentrum, samen met MST).

Vanuit het oogpunt van kwaliteit, veiligheid, continuïteit en toegankelijkheid zal op de langere termijn de klinische zorg steeds meer van Hengelo naar Almelo verplaatsen. In het voorgenomen besluit wordt in Almelo de spoedeisende, risicovolle en intensieve zorg gecentreerd. Ook nu vindt dit, vanwege de aanwezige voorzieningen, al voor het grootste gedeelte in Almelo plaats.

Spoeddebat

De raadsfractie van Lokaal Hengelo wil een spoeddebat over de sluiting van de spoedeisende hulp in het ziekenhuis van Hengelo. Voorman Leo Janssen heeft vandaag hiertoe een verzoek ingediend. ”Niet te verteren en onbestaanbaar”, aldus Leo Janssen. Janssen wil in het spoeddebat van het college horen wat het gaat doen om dit besluit van het ZGT terug te draaien. ”ZGT Hengelo wordt uitgekleed. Dat is onacceptabel. Hengeloërs moeten zich verzekerd weten van laagdrempelige en nabijgelegen zorg.”

Sponsor