Sluizen zitten dicht

0
457
Modernisering van de sluiscomplexen is hoognodig. In Hengelo worden de sluisdeuren niet vervangen, maar gezandstraald en voorzien van nieuwe coatings. Foto: Facebook Rijkswaterstaat Twentekanalen

HENGELO – Zondag rond 20.00 uur ging het laatste schip door de sluis in Delden. De sluizen in Delden en Hengelo zijn daarmee beide gesloten voor groot onderhoud. De stremming duurt tot maandag 7 mei 06.00 uur.

Nu de sluizen in Delden en Hengelo dicht zijn, is gestart met het droogzetten van de sluiskolk. Inmiddels zijn de wanden en bodem in Hengelo steeds beter te zien: wat een diepte!

Om de sluisdeuren uit te kunnen hijsen moet de sluiskolk droog staan. In Delden krijgt de stalen sluiskolk een opknapbeurt en worden de ankerstangen die ervoor zorgen dat de sluiswanden goed op hun plek blijven vervangen. De sluiskolk in Hengelo is van beton, hiervan worden de voegen vervangen.

Geen overbodige luxe

De sluizen en gemalen bij Delden en Hengelo dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze werden opgeleverd bij de aanleg van de Twentekanalen. Grootschalig onderhoud was al weer een tijdje geleden. De sluiscomplexen in Hengelo en Delden worden gerenoveerd door Rijkswaterstaat en aannemer Mourik. De renovatie zorgt ervoor dat de sluizen de komende 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig hebben.

Bediening vanuit Eefde

Ook de hele elektrische installatie voor de bediening en besturing van de sluizen wordt vervangen. Zo worden de sluiscomplexen voorbereid op afstand vanuit Eefde. Dit gaat trapsgewijs: eerst worden de sluizen op locatie bediend. Daarna worden beide sluizen vanuit Delden bediend. Vervolgens worden beide sluizen vanuit een sluiscomplex in Eefde bediend.

Aanpak gemaalcomplexen

Bij het onderhoud worden ook beide gemaalcomplexen aangepakt. Zowel in Hengelo als Delden worden de pompen en hun aandrijving vervangen. In Hengelo betekent dit dat de oude dieselmotoren vervangen worden door elektromotoren. Deze zijn stiller, betrouwbaarder en hebben minder uitstoot van CO2. Verder wordt ook het uiterlijk van het sluiscomplex opknapt: van schilder- en snoeiwerk tot onderhoud aan de weg.

Werkzaamheden

Kijk voor meer informatie over de aanpak van de Twentekanalen op www.rijkswaterstaat.nl

Sponsor