Opnieuw vier oehoe’s geboren op terrein Twence

0
542
Twence spant zich al jaren in voor een goede landschappelijke inpassing en natuurbehoud. Foto: Twitter Twence Hengelo

Door Twence

HENGELO – Voor het vierde jaar op rij zullen binnenkort jonge oehoe’s uitvliegen. De oehoe is een beschermde diersoort, die in Nederland maar op weinig plekken voorkomt. Het is daarom heel bijzonder dat op het terrein van Twence oehoes broeden.

Net als in 2014 bracht het inmiddels vaste oehoe-paartje een ‘goed gevuld’ nest met vier jongen groot.

Speciale nestkast

In 2011 ontdekten terreinbeheerder Huub Olde Loohuis en ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel het broedpaar op het terrein van Twence. Voor de grootste uilen ter wereld werd een speciale nestkast gebouwd en op een aantrekkelijke plek op het terrein opgehangen. De eerste jaren kwamen de broedsels niet tot uitvliegen, maar inmiddels groeit het Twentse oehoe-nageslacht gestaag. De precieze plek van het nest is bij slechts een enkeling bekend, zodat de dieren in alle rust hun jongen kunnen grootbrengen.

Geringd

De diertjes zijn geringd door een vogelringer. Zo rond september moeten de jongen zich zelfstandig zien te redden. Op en rond de terreinen van Twence staat ze een aantrekkelijk fourageerterrein ter beschikking. De oehoe staat er om bekend honkvast te zijn, ze kunnen jaren op dezelfde plek verblijven. In de vrije natuur hebben ze een levensverwachting van 30 jaar.

Sponsor