Op weg naar één poppodium voor Twente

0
464
Poppodium Metropool heeft een propvol najaar.

HENGELO – Poppodium Metropool in Hengelo programmeert ook buiten haar gemeentegrens. Mede door de samenwerking met Atak in Enschede staat bijvoorbeeld Madness in november dit jaar in Twente. Er wordt gewerkt aan de juiste vorm voor deze samenwerking en binnenkort zal hier een volgende stap in worden gezet.

Het sterke programma van Metropool als uitgangspunt, in combinatie met de manier waarop Atak is verankerd in studentenstad Enschede, maakt het mogelijk om te werken aan een Twents programmaprofiel.

Directeur Johan de Jong: ”Door de samenwerking, is er nu al een betere afstemming van het programma in Twente en dit biedt veel meer kansen voor een praktische invulling van een gevarieerd popprogramma voor de regio. Door de (fysieke) verbinding met het Wilminktheater ontstaan ook mogelijkheden voor een popprogramma in Muziekcentrum Enschede, dat ruimte biedt aan popconcerten voor 1.800 bezoekers. Dit gaf ons de kans om Madness naar Twente te halen, wat nog steeds een enorm grote naam is… en het is toch gewoon gaaf: in Twente, op de fiets naar de grootste ska band aller tijden!”

Aftrap nieuwe seizoen

”Het najaar zit propvol”, aldus hoofd programma & marketing Guido de Jongh. ”Het is gelijk vol aan de bak voor ons na de zomer. We beginnen het nieuwe seizoen in het Openluchttheater van Hertme met twee grote Metropool Open Air concerten. Op vrijdag 8 september Racoon (inmiddels uitverkocht) en de dag erna de enige show die Nena dit jaar in Nederland geeft.”

Programmering

In de weken na de Metropool Open Air concerten is de concertagenda goed gevuld. Naast de weekends zijn er ook veel concerten die doordeweeks plaatsvinden. ”We focussen ons zoveel mogelijk op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen, met concerten en dance avonden in beide zalen. Met name internationale artiesten gaan periodes aaneengesloten op tour en die spelen ook op zondag tot en met woensdag. Als je bijvoorbeeld de Mark Lanegan Band, Procol Harum, Tower of Power, Simon Phillips of rapper Nelly kan strikken, dan is dat een buitenkans voor het oosten van Nederland en voor de liefhebbers maakt het niet uit op welke dag ze optreden”, aldus Guido de Jongh.

Zelf is de Jongh het meest in zijn nopjes met de komst van Mark Lanegan. ”Dat is wel een persoonlijke held inderdaad, prachtige stem. Hij is vooral bekend van zijn samenwerkingen met onder meer Kurt Cobain, Queens Of The Stone Age en Isobel Campbell. Zijn werk met The Screaming Trees ten tijde van de opkomst van de grunge vind ik goed, maar ik hou het meest van z’n solowerk met zijn band. Echt een bijzondere artiest en ik ben er trots op dat de band live in Twente te zien is.”

Rapper Nelly en Guus Meeuwis

Uniek is verder de komst van rapper Nelly in november, die rond het jaar 2000 wereldhits scoorde met nummers als Hot in Here en Ride With Me. In oktober is dan Guus Meeuwis al geweest, die maar drie avonden achter elkaar voor een uitverkochte grote zaal staat. Liefhebbers van roots en classic rock komen onder andere aan hun trekken met Matt Andersen, Walter Trout, Ten Years After, John Illsley of Dire Straits (locatie Atak), Wishbone Ash en Andy Fairweather Low, de rechterhand van Eric Clapton en bekend van zijn werk met Amen Corner.
Er is ook plek voor bands die op het punt van een grote doorbraak staan. Goed voorbeeld is het indie-pop kwartet Black Honey, dat steeds bekender en populairder wordt en in september in de kleine zaal te zien is. In dezelfde kleine zaal staan verder onder meer Moss, Roxeanne Hazes en Sven Hammond.

Nog meer

Dit najaar spelen ook Spinvis, De Dijk, Dweezil Zappa en Rico & Sticks in Hengelo, deze laatste is vooral voor de wat oudere hiphop liefhebber een must-see. Jonge hiphop liefhebbers kunnen naar Jonna Fraser, Donnie (locatie Atak), Fresku & Mocromaniac en Lil Kleine. ”Er gebeurt veel op het gebied van nieuwe urban en daar spelen we graag op in. Ook voor een jongere doelgroep hebben we indie en alternative staan, zoals PALMSY + Midas, Jack and The Weatherman en persoonlijke favoriet Quiet Hollers.”

In de hardere genres kunnen bezoekers onder meer terecht bij de exclusieve Nederlandse clubshows van Lacuna Coil of Pain. Ook de oudgedienden van Evergrey, Y&T, de afscheidstour van Saga en het Noorse Kvelertak staan op de rol. Voor ‘de onderkant’ van het betere gitaargeweld presenteren we shows bij onze hardcore buren van Innocent Hengelo, zoals Master en Leng T’che.

Op herhaling

Beproefde Metropool concepten gaan op herhaling. In september vindt voor de derde keer Whisky & Music plaats, in oktober keert Beerland terug, de tegenhanger van het rootsfestival Heartland in april. ”Beerland is ons eigen indoor festival met bands die wat meer in de ruigere gitaarhoek zitten. Dit jaar zijn Millionaire, Dool, Paceshifters, Black Lung en Fleddy Melculy bevestigd en daar komt nog het nodige bij. Wordt een mooie avond.” Naast bestaande samenwerkingen met de Popronde en Muziek bij de Buren keren ook de succesvolle eigen danceproducties Back To The 90’s, Tjolk Everything 80’s, 70’s Fever en coproductie CLASSIC (R&B & Hiphop) terug.

Het volledige aanbod van dit najaar is te vinden op www.metropool.nl

Sponsor