Minder regels voor bomenkap eigen erf

0
423
Voor het kappen van een boom in eigen tuin is straks geen vergunning meer nodig.

HENGELO – Hengeloërs die een boom in hun tuin willen kappen hoeven daarvoor straks geen vergunning meer te hebben. Dat stelt het college van B en W voor aan de gemeenteraad.

Wethouder Marcel Elferink: ”Met dit voorstel geven we Hengeloërs vrijheid en zeggenschap over hun eigen tuin.”

Het college wil de regels versoepelen na overleg met groene partners. De gemeenteraad beslist na de zomer over het voorstel.

Versoepeling regels

Op dit moment mag elke boom dunner dan 30 centimeter vergunningsvrij gekapt worden. Bovendien mag elke boom dikker dan 30 centimeter vergunningsvrij gekapt worden in een tuin tot 300 vierkante meter. Met het nieuwe voorstel laat de gemeente dat verder vrij en is het kappen van bomen ook vergunningsvrij toegestaan in een tuin tot 800 vierkante meter.

Bij percelen groter dan 800 vierkante meter – circa 5 procent van de inwoners – blijft de vergunning in stand. Zo kan de gemeente bij projecten blijven sturen op het behoud of herplant van groen.

Bijzondere bomen

Het college wil daarnaast een nieuwe Bijzondere Bomenlijst vaststellen. ”We hebben in Hengelo een aantal hele karakteristieke bomen staan”, aldus Elferink. ”Die staan op onze bijzondere bomenlijst. Uiteraard willen we die bomen wel extra blijven beschermen voor de toekomst.”

Sponsor