Marijke Agterbosch blijft stadsdichter

0
1010
Marijke Agterbosch mag nog een jaar langer actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in de stad voorzien van een dichterlijke kanttekening. Foto : Christian van der Meij

HENGELO – Marijke Agterbosch blijft nog een jaar extra aan als stadsdichter van Hengelo. Dit is besloten in overleg met Hengelo Leest, organisator van de verkiezing van haar opvolger. Hiervoor had zich slechts één kandidaat aangemeld.

Deze voldoet volgens de jury echter niet aan de gestelde criteria. De voor 17 mei geplande verkiezingsavond in de bibliotheek is daarom afgelast.

Verlenging

De stadsdichter wordt telkens voor een periode van twee jaar aangesteld door het college van B & W van Hengelo. De ondersteuning van de stadsdichter is de verantwoordelijkheid van de stichting Hengelo Leest. Het verkiezingsreglement voorziet in de mogelijkheid om bij het geheel ontbreken van kandidaten, of indien geen enkele kandidaat voldoet aan de gestelde criteria, de termijn van de aftredende stadsdichter te verlengen.

Procedure aanpassen

Bij voorgaande verkiezingen was er altijd de keus uit meerdere genomineerde kandidaten. Gezien het teleurstellende resultaat van de huidige verkiezingsronde, overweegt Hengelo Leest de procedure aan te passen. Uitgangspunt is en blijft de intentie het instituut stadsdichter voor Hengelo te behouden. Maar in plaats van de opvolging te regelen via een periodieke verkiezing, zou dat ook kunnen door potentiële kandidaten aan te laten zoeken door een selectiecommissie. Daarin zou ook een vertegenwoordiger van de gemeente zitting kunnen hebben.

Begin volgend jaar zal blijken of deze aanpak meer succes heeft. Een aldus aan te stellen nieuwe stadsdichter zou zich dan kunnen presenteren tijdens de Boekenballade van maart 2019 in Metropool.

Sponsor