LokaalHengelo biedt verkiezingsprogramma aan in braille

0
377
Het verkiezingsprogramma van LokaalHengelo in braille wordt vrijdag gepresenteerd. Foto: LokaalHengelo

HENGELO – LokaalHengelo trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af met de presentatie van het verkiezingsprogramma in braille, ingesproken tekst en pictogrammen. Lijsttrekker Gerrit Megelink en raadslid Ben van Veen willen daarmee duidelijk maken dat iedereen in Hengelo met of zonder beperking mee moet kunnen doen.

Meedoen betekent volgens LokaalHengelo ook kunnen stemmen bij de verkiezingen. Eventuele drempels, zowel letterlijk als figuurlijk, moeten daarvoor worden geslecht. Dat betekent dat de stembureaus toegankelijk moeten zijn voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, maar dat betekent ook dat iedereen in Hengelo van de inhoud van de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen kan kennisnemen.

En dat is volgens initiatiefnemer Ben van Veen soms best lastig: ”De programma’s van de politieke partijen zijn voor blinden en slechtzienden vaak niet of moeilijk te lezen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperkingen en voor mensen die zwakbegaafd zijn, zijn de programma’s vaak te ingewikkeld. Ook de stemformulieren kunnen een belemmering voor het stemmen zijn. Dat moet anders.”

Braille, spraak en pictogrammen

Het verkiezingsprogramma van LokaalHengelo is daarom beschikbaar in braille en in spraak. Verder zijn er pictogrammen gemaakt, die we graag komen toelichten, aldus Gerrit Megelink: ”We vinden het belangrijk dat alle Hengeloërs ons verkiezingsprogramma kunnen lezen en begrijpen en roepen de andere partijen op om ons voorbeeld te volgen. Zo is er voor iedereen echt wat te kiezen.”

Waar?

Het verkiezingsprogramma in braille wil LokaalHengelo beschikbaar stellen bij de bibliotheek, het Gemeenteloket en de Sociale Werkplaats. Ook zijn er exemplaren op afroep beschikbaar. Blinden kunnen dat melden via mail (info@lokaalhengelo.nl) of telefonisch bij de secretaris van LokaalHengelo (06-81 16 39 98). Megelink: ”Ook een ingesproken versie is binnenkort te vinden en te beluisteren op de website van LokaalHengelo, net als een pdf bestand met pictogrammen. We komen het programma graag in de gewenste vorm langsbrengen en zo nodig toelichten.”

Overhandiging

LokaalHengelo hoopt aanstaande vrijdag een eerste exemplaar het verkiezingsprogramma in braille te kunnen overhandigen aan de voorzitter van de Hengelose Gehandicapten Raad of aan de belangenbehartiger van de doelgroep blinden en slechtzienden die in de Hengelose Gehandicapten Raad vertegenwoordigd is.

Sponsor