Lezingencyclus ‘Markante Hengeloërs’

0
440
De eerste lezing wordt verzorgd door Rinus Roelofs.

HENGELO – In Museum Hengelo aan de Beekstraat 51 is donderdag 28 september de eerste lezing over ‘Markante Hengeloërs’ in een serie van vier.

Markante Hengeloërs vertellen over hun leven. Een verhaal over ouders, jeugd, volwassenheid tot heden. Over ervaringen thuis, op school, in het beroep en in de maatschappij. Maar ook bijzondere ervaringen en/of inzichten komen aan de orde.

De eerste keer is Rinus Roelofs, wiskundig kunstenaar, aan de beurt.

Over Rinus Roelofs

Roelofs komt in 1971 naar Twente om aan de Universiteit Twente toegepaste wiskunde te gaan studeren. Halverwege die studie stapt hij over naar de AKI om zich te bekwamen in het vak van beeldend kunstenaar. Het werd Roelofs als beeldend kunstenaar al vrij snel duidelijk dat hij zijn onderwerpen moet halen uit zijn fascinatie voor de wiskunde. Zo komt hij terecht in een specifieke hoek van de kunst, dan eigenlijk alleen bekend door het werk van M.C. Escher. Zijn eerste internationale activiteiten van de wiskundig kunstenaar zijn daar ook min of meer aan gekoppeld.

In 1998 vindt in Rome het Escher Centennial congres plaats. Dat is voor Roelofs de start van deelname aan internationale congressen op het grensgebied tussen Kunst en Wetenschap. Van daaruit ontstaan exposities, projecten, gastlessen, workshops en opdrachten, veelal in het buitenland. Toch is verreweg het grootste deel van zijn buitenbeelden terechtgekomen in de regio.
Rondom Hengelo zijn veertien beelden te vinden in een straal van 20 kilometer. Tijdens de lezing vertelt Roelofs ook over die beelden, waarbij ook technische en wiskundige aspecten aan de orde komen.

Andere lezingen

De andere lezingen zijn op 19 oktober (restauratie-architect Henk Methorst), 16 november (Netty van de Nieuwboer, oud-wethouder en burgemeester) en 14 december (Clemens Dijkers, oud-directeur ZGT).

De aanvang is telkens 14.00 uur en de entree bedraagt 5 euro, donateurs 2,50 euro.

 

 

 

museumhengelo.nl

Sponsor