Lezing over magische miniaturen bij Nivon Hengelo

0
463
Laatste oordeel en initiaal H met koning David in Getijdenboek. Circa 1480. Collectie Museum Catharijneconvent. Foto: Marco Sweering

HENGELO – Jeanne van der Stappen, gespecialiseerd in middeleeuwse kunst verzorgt op maandag 19 februari bij Nivon Hengelo de lezing ‘Magische miniaturen kleurrijke blik op de Middeleeuwen in Catharijneconvent’.

Museum Catharijneconvent in Utrecht houdt van 23 februari tot 3 juni samen met de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling van de mooiste middeleeuwse miniaturen. Ze zijn vervaardigd in de zuidelijke Nederlanden en afkomstig uit zeventien verschillende Nederlandse collecties. Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond.

Magisch universum

Op de miniaturen, die dienden als illustratie van handgeschreven boeken, wordt een magisch universum afgebeeld vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Behalve bijbelse taferelen en heiligen zijn in de boeken ook afbeeldingen te vinden van historische gebeurtenissen en van dagelijkse, en minder dagelijkse activiteiten.

Chronique dite Baudouin d’Avesnes Hainaut, circa 1480-1490. Collectie Koninklijke Bibliotheek Den Haag. Foto: Jos Uljee

In deze lezing behandelt Jeanne van der Stappen, naast miniaturen die op de tentoonstelling te zien zijn, ook miniaturen uit andere handschriften die ons iets vertellen over de context waarin ze ontstaan zijn. Wie waren de opdrachtgevers, door wie werden de manuscripten vervaardigd en hoe werden ze gebruikt?

Entree

De lezing in het Nivoncentrum aan de Lodewijkstraat 1 begint om 14.00 uur. Iedereen is hartelijk welkom. De entree bedraagt 3 euro, Nivon-leden betalen 2 euro. Dit is inclusief twee keer koffie of thee.

Sponsor