Kristalbad wordt voorbeeldproject

0
378
Het Kristalbad is een uniek project. Dat vindt de EEA ook. Foto: Waterschap Vechtstromen

HENGELO – Het Kristalbad, een groot retentiegebied tussen Hengelo en Enschede dat een grote hoeveelheid regenwater kan opvangen, is door de European Environment Agency (EEA) geselecteerd als voorbeeldproject voor stedelijke klimaatadaptatie. De EEA verzamelt ‘case studies’ vanuit heel Europa waar andere steden van kunnen leren en inspiratie uit kunnen halen.

Volgens de EEA was het aantal voorbeeldprojecten dat laat zien hoe steden zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering niet voldoende. Dat was aanleiding op zoek te gaan naar meer projecten die ervoor hebben gezorgd dat inwoners van steden minder last hebben van droogte, hevige regenval of overstromingen.

Naast voorbeelden uit Duitsland, Spanje en Zweden, is ook het Kristalbad aangewezen als voorbeeldproject. De website van de EEA omschrijft onder andere de gezamenlijke doelstellingen van het project en de manier waarop het tot stand is gekomen.

Waarom het Kristalbad?

Het Kristalbad wordt ook wel ‘watermachine’ genoemd. Het filtert het water uit de rioolwaterzuivering op natuurlijke wijze zodat de kwaliteit wordt verbeterd. Daarnaast heeft dit gebied van 40 hectare nog meer functies: het is een bergingsgebied voor water (water opvangen tijdens zware regenval), een ecologische verbindingszone en een recreatiegebied voor wandelaars en fietsers. Kortom, het Kristalbad heeft de kwaliteit van de omgeving tussen Hengelo en Enschede vergroot.

Worldbank bezoekt Kristalbad

De Worldbank komt vandaag een kijkje nemen bij het Kristalbad. Dit bezoek is onderdeel van een ‘study-tour’, die wordt georganiseerd door de Netherlands Water Partnership. De groep buitenlandse gasten is met name geïnteresseerd in de samenwerking en achterliggende techniek van het project.

climate-adapt.eea

Sponsor