Koninklijke Nederlandse Munt vereeuwigt Fanny Blankers-Koen op herdenkingsmunt

0
4391
Sporticoon Fanny Blankers-Koen krijgt een eigen munt. Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

HENGELO – Op 26 april 2018 is het precies honderd jaar geleden dat sportlegende Fanny Blankers-Koen werd geboren. Een mooi moment voor de Koninklijke Nederlandse Munt om een nieuw vijf euromuntstuk uit te brengen als tastbaar eerbetoon aan de vrouw die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse sport.

Dafne Schippers zal op 3 juni de historische slingerpers bedienen en de eerste munt slaan tijdens de ceremoniële slag. Dit gebeurt tijdens de FBK Games in Hengelo.

De vliegende huisvrouw

De Tweede Wereldoorlog was nog maar net voorbij toen Fanny Blankers-Koen in 1948 op de Olympische Spelen in Londen een prestatie van wereldformaat neerzette. Ze won vier gouden medailles: op de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden én de 4 x 100 meter estafette. Hiermee zette de atletiekster Nederland in één klap op de spreekwoordelijke kaart. Haar prestaties leverden haar, als moeder van twee kinderen, met recht de titel ‘de vliegende huisvrouw’ op. Tussen 1935 en 1955 behaalde Fanny vele successen en in 1999 werd ze dan ook door de IAAF uitgeroepen tot beste vrouwelijke atlete van de 20e eeuw.

Ontwerp

Beeldend kunstenaars Suzan Drummen en Monique Wijbrands hebben zich bij het ontwerp van de officiële herdenkingsmunt duidelijk laten inspireren door de eigenschappen en prestaties van de atletieklegende. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje is een munt met snelheid. De dynamiek in het ontwerp verwijst naar de vaart en kracht van Blankers-Koen. Haar snelle tijden komen tot uiting in de cirkel met secondestreepjes. Ook in het draaiend lijnsilhouet van koning Willem-Alexander op de voorzijde zit beweging. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje is na het Johan Cruijff Vijfje de tweede uitgifte in de serie Nederlandse Sporticonen.

Bestellen

De munt is vanaf vandaag te bestellen via www.knm.nl/fbk en na de ceremoniële eerste slag op 3 juni ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren.

Sponsor