Kanker bestrijden vanuit uw tuin

0
514
In de jonge scheuten van de taxushaag (taxus baccata) zit baccatine, de basisgrondstof voor chemotherapie.

HENGELO – Twente Milieu zamelt tussen 15 juni en 31 augustus, in samenwerking met de gemeenten Hengelo, Borne, Almelo, Enschede, Hof van Twente en Oldenzaal, weer éénjarige twijgen van de taxus baccata-haag in. In het snoeisel van de taxushaag zit baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen.

Inwoners kunnen hun snoeisel naar de afvalbrengpunten brengen en op deze manier een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker. De actie is onderdeel van het programma ‘Snoeihard tegen kanker’. De opbrengst gaat naar De Nije Stichting in Hengelo, een inloophuis voor iedereen die kanker heeft (gehad) én hun naasten.

Bij 50% van alle chemokuren kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Het snoeisel van een haag van 50 meter lang is voldoende om één kankerpatiënt te behandelen. Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel heel veel in Nederland. Wij zijn dus dé uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen.

Meedoen

Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen hun snoeisel naar de afvalbrengpunten in hun gemeente brengen. Zo kunnen inwoners van Hengelo terecht bij het Milieupark aan de Wegtersweg 9.

Het snoeisel moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om bruikbaar te zijn voor de medicijnen.
Wel bruikbaar: éénjarige scheuten aan takken van maximaal 30 cm, opgevangen op een doek, zeil of plasticfolie. Op deze manier blijft het vrij van onzuiverheden.
Niet bruikbaar: dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken. Snoeisel dat vervuild is met dor blad, aarde, grind, gras of ander snoeisel is helaas ook niet bruikbaar.

Sponsor