Jaarlijkse Storklezing door René ten Bos

0
454
Henk ten Bos verzorgt zondag de Storklezing. Die gaat over het antropoceen.

HENGELO – Prof. dr. René ten Bos geeft op zondag 15 oktober de vijfde Storklezing in hotel ’t Lansink in Hengelo. De titel van zijn lezing luidt: ‘Het antropoceen: een nieuw, onheilspellend tijdperk?’

Het antropoceen is het tijdvak waarin de mens als eerste soort in de geschiedenis van de planeet invloed uitoefent op wat er op het oppervlak ervan gebeurt: de opwarming van het klimaat, de zeespiegelstijging, het uitsterven van soorten enz.

Veraf of dichtbij?

Vaak denken mensen dat deze verschijnselen een ver-van-mijn-bed-show zijn: modderstromen in Sierra Leone, het ontdooien van het permafrost in Canada en Siberië of het verdrinken van eilandstaten als Kribati en de Malediven. Ten Bos zal echter laten zien dat de gevolgen van dat antropoceen ook dichtbij huis al merkbaar zijn. Het antropoceen is een tijdvak waarin het onderscheid tussen dichtbij en veraf of cultuur en natuur niet meer vanzelfsprekend is.

Over René ten Bos

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is op dit moment tevens Denker des Vaderlands. Ten Bos is geboren in Hengelo en nog steeds supporter van FC Twente. Van zijn hand verschenen onder andere: Modes in management (2002), Stilte, geste, stem (2011), Water, een geofilosofische geschiedenis (2014, genomineerd voor de ECI-literatuurprijs), Bureaucratie is een inktvis (2015, winnaar Socratesbeker 2016) en Dwalen in het antropoceen (2017).

Storklezing

De Storklezing is een initiatief van oud-stadsdichter John Heymans en de stichting Hengelo Leest. Het is een jaarlijkse voordracht van een (oud)-Hengeloër die zich op maatschappelijk en/of cultureel gebied heeft onderscheiden en die zich betrokken voelt bij het wel en wee van deze stad. Na de pauze is er gelegenheid voor een discussie naar aanleiding van de voordracht.

Kaarten

De lezing is zondag van 15.00 tot 17.00 uur in de Storkzaal van hotel ’t Lansink. Kaarten voor deze lezing kosten 5 euro en kunnen worden gereserveerd bij Henk Sannes via hjgsannes@gmail.com. Voor zover nog beschikbaar kunnen vanaf 14.30 uur ook kaarten worden gekocht aan de zaal.

Sponsor