Hengelose leerlingen krijgen les in zitten

0
852
Teveel zitten is een probleem. Zit met Pit! helpt kinderen een goede zithouding aan te nemen.

HENGELO – De Hengelose basisscholen, de gemeente Hengelo en vier lokale kinderfysiotherapiepraktijken zijn het project ‘Zit met Pit!’ gestart. Doel is kinderen een goede zithouding aan te leren. 

Veertig procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar heeft een rug als van een 50-jarige! Dat komt vooral doordat ze lang en vaak kromgebogen zitten boven smartphone, spelcomputer of tablet. En omdat ze veel te lang – vaak in een slechte houding – zitten: gemiddeld op een doordeweekse dag zo’n 8 uur. En daar moet dus wat aan gebeuren.

Zit met Pit!

Zit met Pit! is een lesprogramma voor kinderen van groep 5 en 6, gericht op het aanleren van een goede zithouding in combinatie met gezond gedrag rondom computergebruik. Ook wordt gekeken naar een gezonde balans tussen zitten en bewegen.

Kinderfysiotherapeuten bezoeken daarom alle groepen 5 en/of 6. Ze gaan actief met de kinderen aan de slag om hen bewust te maken van hun houding en alternatieven aan te bieden.

Positieve ervaringen

Het project is inmiddels gestart op tien scholen. De eerste ervaringen zijn positief. Leerlingen komen zelf met allerlei voorbeelden van nek- en rugklachten bij tabletgebruik. Ook krijgen ze huiswerkopdrachten en zijn er nuttige tips en is er relevante informatie voor de leerkrachten.

Wethouder Jan Bron: ”Door tijdig in te spelen op zorgwekkende signalen, kunnen toekomstige gezondheidsproblemen mogelijk voorkomen of verminderd worden. Het is goed dat verschillende partijen hierin gezamenlijk optrekken en hun verantwoordelijkheid nemen.”

Bevordering gezonde leefstijl

Het project past binnen het gemeentelijke beleid om een gezonde leefstijl te bevorderen. De gemeente werkt hierbij nauw samen met partijen zoals Wijkracht, de GGD en het onderwijs, maar ook met huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zo is er bijvoorbeeld een pilot Bewegend Leren in het basisonderwijs, zijn er diverse gemeentelijke sportstimuleringsactiviteiten, is onlangs de aftrap geweest van het project Voel je Goed en is er bij Wijkracht een beweegmakelaar actief op het snijvlak van sport, zorg en welzijn. Ook fysiotherapiepraktijken bieden diverse programma’s aan op het gebied van preventie.

Sponsor