Eikenprocessierups weer in Hengelo

0
585
De eikenprocessierups is weer gesignaleerd op diverse plekken in Hengelo.

HENGELO – Na een lange afwezigheid door vrij late nachtvorst in het voorjaar, is de eikenprocessierups weer gesignaleerd in Hengelo. Gildebor is op dit moment op veel plekken in de stad bezig met het bestrijden van de eikenprocessierups.

De rups verspreidt brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen.

Hot spots

De zogenaamde ‘hot spots’ krijgen voorrang bij de verwijdering van nesten. Dat zijn plekken waar veel mensen komen of bijvoorbeeld kinderen spelen. Denk aan scholen, kinderdagverblijven en bushaltes.

De rupsen zitten meestal over veel locaties verspreid. Dit maakt het voor Gildebor praktisch gezien niet haalbaar om de rupsen op alle plekken te verwijderen. Ook kan Gildebor niet alle meldingen persoonlijk terugkoppelen. Gildebor blijft zich inspannen om overlast te beperken, maar kan overlast niet geheel voorkomen.

Melding doen

Ziet u een nest? Belt dan met de meldingenlijn, tel. 245 9459. Vul het meldingenformulier in of meld het via de BuitenBeter app.

Niet te voorkomen

De rupsen zitten vooral in zomereiken en hebben hun naam gekregen, omdat ze in processie over de eik kruipen. De eikenprocessierupsen zijn bedekt met brandharen die bij mensen gezondheidsklachten kunnen geven. Daardoor worden ze gezien als plaagdieren. In Twente zijn veel eiken te vinden. Ook op landgoed Twickel. Daarom is de eikenprocessierups niet helemaal uit te roeien.

De gemeente adviseert inwoners om niet zelf de rupsen te gaan verdelgen, maar er een meter afstand van te nemen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk.

 

Sponsor