Debat voor Hengelose scholieren

0
452

HENGELO – Leerlingen van de hoogste klassen van havo en vwo van de vier Hengelose scholengemeenschappen gaan op woensdag 4 april vanaf 13.00 uur met elkaar in debat.

De scholieren van Twickel College, Lyceum de Grundel, Bataafs Lyceum en Montessori College Twente hebben zelf de stellingen bedacht en zich voorbereid. De presentatie is in handen van burgemeester Sander Schelberg.

Zes rondes

Tijdens zes rondes staan steeds twee teams van tien debaters tegenover elkaar. Via loting wordt per ronde een stelling getrokken en bepaald welk team de rol van ‘voor’ en ‘tegen’ op zich neemt. De laatste twee rondes zijn een zogenoemd 360 graden debat. Tijdens dit debat luidt halverwege de gong en moeten de teams van standpunt wisselen. Dus het standpunt dat eerst verdedigd werd, moet dan worden aangevallen.

Stellingen

Dit zijn de zes stellingen die de leerlingen hebben aangedragen voor het Scholierendebat 2018:

– De leeftijdsgrens om te stemmen moet worden verlaagd naar 16 jaar.
– Alleen landen die vrouwenrechten respecteren hebben recht op onze ontwikkelingshulp.
– Alle wc’s op scholen moeten genderneutraal worden.
– De gemeente Hengelo moet met oud en nieuw een vuurwerkshow organiseren en het vrij afsteken van vuurwerk door inwoners verbieden.
– De plaatsing van windmolens is een ramp voor Hengelo.
– Alle winkels in de Hengelose binnenstad moeten verplicht open zijn op zondag.

Prijzen

Het winnende team ontvangt een wisselbeker en een cheque van 250 euro, die te besteden is aan het bevorderen van de debatcultuur op school. Verder stelt Metropool voor alle vier debatteams vrijkaarten voor concerten beschikbaar.

Jury

De jury van het Scholierendebat staat onder leiding van Niek Dekker (juryvoorzitter) van het Debatbureau. De andere juryleden zijn wethouder Claudio Bruggink en Michel Hasselerharm, chef stadsredactie van De Twentsche Courant Tubantia.

Sponsor