Cursus Twentse taal en cultuur bij Volksuniversiteit Hengelo

0
551
Leer meer over de Twentse taal. Foto: Volksuniversiteit Hengelo

HENGELO – Volksuniversiteit Hengelo e.o. verzorgt in het voorjaar een cursus Twentse taal en cultuur onder leiding van Harry Nijhuis, streektaalconsulent bij de Twentse Welle.

Waar komen de streektalen vandaan? Hoe komt het dat de Twentse taal nog steeds wordt gesproken en heeft de streektaal nog een functie en toekomst?

In deze cursus wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het Nedersaksisch, grammatica, spelling, verhalen en gedichten. Ook het vertalen van het Twents naar het Nederlands, het lezen van de taal, de woordenschat en spreekwoorden en gezegden komen aan bod. Tevens is er aandacht voor de Twentse cultuur.

Gastdocenten

De lesavonden worden verzorgd door verschillende gastdocenten en in samenwerking met TwentseWelle. Eén van de avonden wordt waarschijnlijk ingevuld door Thea Kroeze, bekend als presentatrice van RTV Oost. Zij zal vertellen over tradities, gebruiken en streekgerechten.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor hen die de Twentse taal willen leren spreken, lezen, verstaan en begrijpen, en voor hen die het Twents wel beheersen maar graag meer willen weten over de achtergronden van de taal. Voor hen die geen woordje Twents kunnen spreken of verstaan, maar wel meer van de taal willen weten, is deze cursus een aanrader.

Aanmelden

De cursus wordt gegeven bij het ROC van Twente, Gieterij 200 en bestaat uit zes wekelijkse lessen op de maandagavond. De lestijden zijn van 19.30 tot 21.30 uur en de kosten bedragen 90 euro.

www.rocvantwente.nl/voor-volwassenen/vrije-tijd

Sponsor