Bladruimen gaat weer van start

0
369
De afgevallen bladeren worden volgende maand opgehaald.

HENGELO – Het is weer herfst en dat betekent vallende bladeren. De afgevallen bladeren kunnen overlast geven, bijvoorbeeld op straten en fietspaden. De gemeente en Gildebor gaan vanaf november weer beginnen met bladruimen om overlast en onveiligheid zoveel mogelijk te voorkomen.

De prioriteit ligt bij de verkeersveiligheid. Daarom maken de medewerkers de belangrijkste wegen en fietspaden als eerste bladvrij.

Planning

De planning voor het opruimen is erg afhankelijk van het weer en het soort boom. De eik laat de bladeren bijvoorbeeld geleidelijk vallen en platanen doen dat in één keer. De gemeente kan daardoor van te voren niet aangeven wanneer in welke buurt blad verwijderd gaat worden. Medewerkers kunnen ook niet op afroep komen om blad te ruimen.

Helpen

Inwoners van de gemeente Hengelo kunnen ook helpen om de buurt bladvrij te maken. Als blad uit eigen tuin niet meer in de groene container past, mag het ook meegegeven worden met bladronde van Gildebor. De medewerkers kunnen het blad eenvoudig meenemen als het op een hoop of grasstrook ligt niet te dicht bij bomen en struiken, zodat machines die het ophalen er makkelijk bij kunnen.

Tot 1 december kunnen mensen hun blad in de openbare ruimte kwijt. Na begin december houdt Gildebor nog één ronde. Ligt het blad na deze laatste ronde nog op straat, dan wordt het niet meer meegenomen.

Compost

Blad hoeft niet per se voor overlast te zorgen; bladafval kan men ook op een composthoop in de tuin opslaan. In het voorjaar is het compost dan goed te gebruiken als bemesting in de tuin. Bovendien biedt een bladhoop in de tuin een voedselbron en schuilgelegenheid voor dieren zoals egels.

Sponsor