Betuweroute bij spoorweghobbyisten

0
408
4681 Containertrein op weg naar Duitsland met locomotief 186.181 van Metrans bij Giessenburg. Foto: Gerrit Nieuwenhuis

HENGELO – De NVBS afdeling Twente houdt woensdag 17 mei de maandelijkse bijeenkomst. Gerrit Nieuwenhuis uit Leerdam verzorgt deze avond een Beamer-fotopresentatie over de Betuweroute. 

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

Gerrit Nieuwenhuis schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Woensdagavond licht hij de geschiedenis van de lijn toe en laat tevens zien wat er nu zoal op de Betuwelijn te zien is.

Meer treinen

Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

De bijeenkomst wordt gehouden in NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23 (naast Lidl supermarkt). De aanvang is 19.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom. De kosten bedragen 2,50 euro p.p., jongeren tot 18 jaar betalen 1,25 euro.

Sponsor